Musiikkiyhdistys Salon Vaijerit ry

on yleishyödyllinen, voittoa tavoittelematon hyväntekeväisyysyhdistys, joka perustettiin 3.3.2011.

armijorma_pysty

Yhdistys pyrkii omalta osaltaan ylläpitämään, kehittämään ja tallentamaan omaehtoista salolaista musiikkia ja populaarikulttuuria. Ja tukemaan ja auttamaan erilaisia väliinputoajia taloudellisesti kovenevassa maailmassa. Yhdistyksen juuret ovat 1970-luvulla ja tee-se-itse vaihtoehtokulttuurin lähteillä mutta toiminta on ehdottomasti kiinni nykyhetkessä. Yhdistyksen ensisijaisena tavoitteena on ollut tukea toiminnallaan salolaista nuorisokulttuuria ja nuorisobändejä. Vuodesta 2012 lähtien yhdistys on tehnyt yhteistyötä kehitysvammaisten paikallisyhdistysten kanssa ja tätä toimintaa on laajennettu hillityn tasaisesti.

Yhdistyksen ensimmäisen toimintavuoden suurin hanke oli hyväntekeväisyysprojekti, jossa kerättiin varoja Salon kaupungin nuorisobändityön hyväksi. Ja syyskuussa 2011 luovutettiin työn tuloksena Salon kaupungin nuorisopalvelujen bänditoiminnalle siirrettävä äänentoistolaitteisto.

Vuonna 2012 näkyvin Salon Vaijereiden järjestämä tapahtuma oli Ankkalinnan kattokonsertti syyskuussa eli salolaiset nuorisobändit esiintyivät entisen Saloran/Nokian hallintorakennuksen katolla. Ja tapahtumaa pystyi seuraamaan jättiscreeniltä, netti-tv:stä ja radiosta suorana. Salolaisille nuoriso-orkestereille haluttiin järjestää tilaisuus tuoda itseään näyttävästi esille. Samaa tarkoitusta varten tapahtumien yhteyteen on aina tehty pienlehti, jossa esitellään orkestereita ja Salon Vaijereiden toimintaa – unohtamatta 1970-luvun kaikuja sarjakuvien yms. muodossa.

Vuonna 2013 salolaiset nuorisobändit ovat tehneet Salon Vaijereiden bändin KPE:n kanssa esiintymismatkat Viroon ja Unkariin. Heinäkuussa järjestettiin Salon Mathildedalissa Valimo Rock -festivaali, jossa esiintyi useita salolaisia nuorisobändejä ja uusia bändejä Virosta. Marraskuun alussa luovutettiin Helsingissä eduskuntatalolla kansanedustajille Anna Siivet CD-levy ja Hei, kiinnostaaks ketään? -pienlehti. Nämä olivat osa Hei, kuuleeks kukaan -projektia, jonka kautta yhdistys halusi muistuttaa päättäjiä nuorten todellisuudesta ja yleishyödyllisten yhdistysten arjesta – puhetta puolesta riittää mutta missä ovat teot?

Tammikuussa 2014 aloitti ”matalan kynnyksen” VaijeriRadio 102,9 MHz lähetykset Salon alueella. Ja koko kevät tuotettiin ja työstettiin ohjelmaa nuorten ja ikinuorten kanssa
– vähän aiheesta kuin aiheesta ensin Katkiluodossa ja sitten Astrumissa.
Kesän kynnyksellä tuli vaijereille muutto Bändilään ja sen jälkeen radio on edelleen ollut päällä kesän alkuun 2015 asti. Radiotoiminnan jatko on avoin ja mietinnässä.

Vuonna 2014 KPE keikkaili edelleen aktiivisesti ja joustavia orkestraatioita hyödyntäen: toisinaan päädyttiin lähes akustiseen ilmaisuun matkalaukun ja tamburiinin kera ja toisella kertaa rämistiin kuin oikea rokkiorkesteri – esimerkiksi yhteiskeikoilla Sibyl Vanen ja Vaavin kanssa. KPE elää ja tekee yhä lystiä – kevään 2015 cd-julkaisu oli ”KPE Goes Techno”.

Aiempina vuosina yhdistys painotti toimintaansa salolaisten nuorten musiikin ja kulttuurin tukemiseen, mutta ikävä kyllä tästä toiminnasta jouduttiin luopumaan keväällä 2014 taloudellisten resurssien puutteessa. Tarve olisi edelleen suuri, mutta yhdistykseltä vietiin edellytykset kyseisen toiminnan jatkamiseen kaupungin säästötoimien myötä – pahoittelemme tilannetta ja palaamme asiaan.

Muutaman vuoden ajan yhdistys on tehnyt omaehtoista työtä myös kehitysvammaisten kera ja vuonna 2014 siihen keskityttiin entistä enemmän. Tiistaitansseja, yhteisesiintymisiä, arpajaisia, diskoja, kilpailuja – kaikkea on kuluneeseen vuoteen mahtunut. Erityinen kiitos täytyy lausua Ravintoja Poimarille Paimioon ja Yökerho Ipanemalle Saloon siitä, että ovat olleet myötämielisiä toiminnalle. Vuonna 2015 tätä toimintaa on jatkettu ja pyritty kehittämään entistä monipuolisemmaksi sekä riemukkaammaksi. Uusin esimerkki tee-se-itse hengestä oli huhtikuun lopulla Helsingin Olympiastadionilla järjestetty ilmainen konserttitapahtuma Tavikset Stadikalla. Ja elokuussa vastaava tapahtuma järjestettiin Tampereella Särkänniemen huvipuistossa.

Uusin yhdistyksen aktiviteetti on Salon työ- ja toimintakeskuksen kanssa yhteistyössä toteutettu olohuone keskellä Saloa: Ihme & Kumma – Annakatu 10. Lokakuun alussa 2015 avattua poikkeamispaikkaa pyörittää muutama kehitysvammainen. Ja tarina jatkuu…

Yhdistyksen väki toivottaa kaikille mukana olleille ja toimintaa tukeneille
kaikkea hyvää ja kiittää nöyränä menneestä. Tulevaisuutta ei ole vielä kirjoitettu. 

taviksetstadikalla

 

 

 

 

 

 

 

SALON VAIJERIT RY VIERAILULLA EDUSKUNTALOLLA 5.11.2013

https://www.youtube.com/watch?v=6b6JiIbt-18&app=desktop                                     (kuvaus ja video Marko Ekström)

Musiikkiyhdistys Salon Vaijerit ry on toteuttanut yhdessä salolaisnuorten kanssa Hei, kuuleeks kukaan -projektia. Tiistaina 5.11.2013 klo 14.00 Helsingissä eduskuntatalolla luovutettiin kansanedustajille Anna siivet -cd ja Hei, kiinnostaaks ketään? -pienlehti.

Projektin tarkoituksena oli muistuttaa päättäjiä, että kaikilla päätöksillä on seurauksensa. Ja ne useasti tavalla tai toisella kohdistuvat myös nuoriin. Eikä aina positiivisesti, vaikka tarkoitus olisikin hyvä. Nuorissa on kuitenkin halua uskoa parempaan, halua löytää oma paikka maailmassa. Ja tehdä työtä huomisen eteen, kunhan vain annetaan siihen todellinen mahdollisuus.

Toisaalta projekti pyrki myös muistuttamaan ruohonjuuritason yleishyödyllisten yhdistysten toiminnan merkityksestä ja niiden todellisuudesta. Tänä päivänä pienet, paikalliset yhdistykset kohtaavat monen tasoisia resurssiongelmia. Samaan aikaan tarve pyyteettömälle hyväntekeväisyys-, avustus- ja tukityölle vain kasvaa. Valtakunnalliset hyväntekeväisyyskampanjat eivät auta esimerkiksi salolaisnuoria – tarvitaan paikallista toimintaa. Onko valtiovallalla halua ja mahdollisuuksia vaikuttaa yleishyödyllisten yhdistysten elinolosuhteisiin?

Musiikkiyhdistys Salon Vaijerit ry on jo kolme vuotta tehnyt työtä salolaisten nuorten musiikin- ja kulttuurinharrastajien tukemiseksi. Toiminta on pyritty tekemään rinta rinnan nuorten kanssa idealla ”parempi lavalla kuin kadulla”. (2011-2013)

teeseitsesalo smithhiiri armijajormalahjoitus2011